• Nina

Fettfattig kost kan gi galleproblemer

Vi blir fortalt at vi bør spise et fettfattig kosthold ved galleproblemer. Men hva om vi sier at et fettfattig kosthold kan være årsaken til galleproblemene?

Galle dannes kontinuerlig i leveren, og skilles ut via gallegangene til galleblæren. Galleblæren fungerer som et midlertidig lager, og bidrar til at uttømmingen av galle i tarmen følger måltidene.


Hvordan få gallestein

Hvis du har et fettfattig kosthold, trenger du mindre galle for å fordøye maten. Dette fører til at mye av gallen blir liggende i galleblæren. Blir den liggende lenge nok dannes det steiner. Om en gallestein blir sittende fast på veien til tarmen, vil det utløse et gallestensanfall og man får store smerter i øvre høyre del av magen.

Det konvensjonelle rådet mot gallestein er å spise lite fett - og ta smertestillende midler når du får et anfall. Hvis anfallene fortsetter, blir galleblæren fjernet ved rutinekirurgi, og problemet er vanligvis løst. Sannsynligvis med bivirkningen - redusert evne til å absorbere fett og næringsstoffer fra det du spiser - det er nemlig en grunn til at vi har galleblære.


Hvordan unngå å få gallestein Hvis du får gallestein av for lite fett, kan du da unngå det ved å spise mer fett? Ja, det kan du. Når du spiser mer fett vil den gallen som produseres bli brukt til å fordøye maten du spiser. Gallekanalene og galleblæren vil ha en jevn ny tilførsel på galle, som gjør at ingenting gammelt blir liggende og blære og ganger "spyles" jevnlig. Da vil det mest sannsynlig ikke gi grobunn for at nye steiner kan dannes og gamle vil bli spylt ut i tynntarmen.


OBS: Har du gallestein før du endrer ditt kosthold, kan du få gallesteinssmerter på kort sikt. Dette vil forsvinne når steinene er borte.


Har du fjernet galleblæren vil det å ta tilskudd av lecithin til måltidene gjøre det enklere å fordøye fettet i maten du spiser.


Kilde: https://www.dietdoctor.com/gallstones-and-low-carb


Teksten ble første gang publisert på kostholdsplaner.no


42 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle