• Nina

Histaminintoleranse

Oppdatert: 12. juli 2018

De fleste kjenner til ordet histamin i forbindelse med pollenallergi og antihistaminer. Histaminer finnes naturlig i alle planter og dyr, og er avgjørende for en god helse. For noen derimot skaper histaminer fra mat store plager.


Histaminintoleranse er en form for ikke-allergisk overfølsomhetsreaksjon hvor intoleranse mot mat gir ulike symptomer.


Noen mangler de fordøyelsesenzymene som trengs for å bryte ned histaminer. Dette kan gi ulike symtomer, men symptomer fra fordøyelsessystemet er mest vanlig. For eksempel diaré og krampesmerter i magen. Men man kan også få reakskjoner som:

  • Hodepine/migrene

  • Astmatiske symptomer

  • Eksem og hudirritasjoner

  • Rødming

  • Kløe

  • Hjerteforstyrrelser

  • Lavt blodtrykk

  • Streke menstruasjonssmerter

Aminer dannes når proteiner nedbrytes. Histamin er det mest fremtredende biogene aminet og finnes i proteinrike matvarer som har gått gjennom en modningsprosess. Her er en liste over noen av de mest vanlige matvarene:

  • Øl

  • Lagrede viner

  • Salami

  • Sistrusfrukter

  • Tomater

  • Brunost

  • Sjokolade

  • Gjær

  • Lagrede oster er blant de matvarene som inneholder mest histaminer.

Eksem og andre reaksjoner kan minske ved at histaminrike og histaminfrigjørende matvarer unngås eller i perioder begrenses. Jeg hjelper deg om du har mistanke om histaminintoleranse.


Hos Lab1 kan du i tillegg ta en test

249 visninger