- Nina
Histaminintoleranse
Oppdatert: 12. juli 2018
De fleste kjenner til ordet histamin i forbindelse med pollenallergi og antihistaminer. Histaminer finnes naturlig i alle planter og dyr, og er avgjørende for en god helse. For noen derimot skaper histaminer fra mat store plager.

Histaminintoleranse er en form for ikke-allergisk overfølsomhetsreaksjon hvor intoleranse mot mat gir ulike symptomer.
Noen mangler de fordøyelsesenzymene som trengs for å bryte ned histaminer. Dette kan gi ulike symtomer, men symptomer fra fordøyelsessystemet er mest vanlig. For eksempel diaré og krampesmerter i magen. Men man kan også få reakskjoner som:
Hodepine/migrene
Astmatiske symptomer
Eksem og hudirritasjoner
Rødming
Kløe
Hjerteforstyrrelser
Lavt blodtrykk
Streke menstruasjonssmerter
Aminer dannes når proteiner nedbrytes. Histamin er det mest fremtredende biogene aminet og finnes i proteinrike matvarer som har gått gjennom en modningsprosess. Her er en liste over noen av de mest vanlige matvarene:
Øl
Lagrede viner
Salami
Sistrusfrukter
Tomater
Brunost
Sjokolade
Gjær
Lagrede oster er blant de matvarene som inneholder mest histaminer.
Eksem og andre reaksjoner kan minske ved at histaminrike og histaminfrigjørende matvarer unngås eller i perioder begrenses. Jeg hjelper deg om du har mistanke om histaminintoleranse.
Hos Lab1 kan du i tillegg ta en test