• Nina

Hvorfor kan gluten være problematisk?

Oppdatert: 20. jan. 2019

Har du problemer med stoffskifte, autoimmune sykdommer, eller fordøyelsesplager kan det å holde seg borte fra gluten være en god helsegevinst.


Det er flere grunner til at gluten kan være et problem

Korn og andre planter fra gressfamilien har basert sin reproduksjon på at frøene skal spres med vær og vind. De har verken tenner eller raske bein til å beskytte seg mot en eventuell fiende. For å unngå og bli spist har de vært nødt til å finne andre måter. Blant annet produserer de stoffer som ødelegger fordøyelsen til dyrene som spiser dem.


Lektiner er en del av plantens kjemiske forsvar som kan gjøre stor skade. I hvetekjernen for eksempel finnes det store mengder av lektinet Weat Germ Aggulutinin (WGA). Dette lektinet er viktig for hvetens bekjempelse av insekter, sopp og bakterier. WGA lammer fienden slik at den ikke kan bevege seg. I vår mage kan WGA binde seg til reseptorer i tarmslimhinnen og forstyrre opptaket av næringsstoffer fra tarmveggen. Dette skader bakteriene i tarmen, og kan føre til lekk tarm. En dårlig bakterieflora vil også hemme evnen til å konvertere stoffskiftehormonene inaktiv T3 til aktiv T3.

Korn inneholder også en rekke antibeitestoffer som skader tarmsystemet til de fleste dyr og mennesker.


Autoimmune sykdommer og gluten

Gluten består av to proteiner, glutenin og gliadin, hvor gliadinet er problemet.

Har du en autoimmun sykdom som for eksempel MS, diabetes type 1, psoriasis, revmatisme, eller hypotyreose, bør du holde deg unna glutenholdige kornprodukter. De fleste med lavt stoffskifte er et sted i det autoimmune spekteret, og det er mye som tyder på at det er en link mellom glutenintoleranse og Hashimoto. Ofte er linken til utviklingen av en autoimmun sykdom maten man spiser.


Når gluten passerer gjennom tarmen og inn i blodstrømmen, vil immunsystemet ditt merke "inntrengeren" med antistoffer for ødeleggelse. Strukturen på gluten er nemlig veldig lik strukturen på skjoldbruskkjertelen slik at immunforsvaret kan ta feil og også gå til angrep på kjertelen.


Reseptorene vi finner i skjoldbruskkjertelen sitter i hver eneste celle i kroppen din. Hver eneste celle er altså avhengig av at skjoldbruskkjertelen fungerer optimalt.


Ved type 1 diabetes er det bukspyttkjertelen som blir angrepet.


Glutenintoleranse kun et mage-tarmproblem?

De fleste tror at glutenintoleranse kun er et mage-tarmproblem, men man kan også få symptomer som vonde ledd, betennelser, eksem og tørr hud, hjernetåke, pollenallergi etc. Videre kan man få mageproblemer av å spise gluten uten å ha en immunreaksjon/intoleranse. Dette kan skyldes dårlig tarmflora, eller at slimhinnen i tarmveggen er skadet.


Ved å fjerne gluten fra kostholdet ditt i fire uker vil du merke om du har det bedre uten. Får du ingen symptomer når du innfører gluten igjen, kan du fortsette å spise det. Men husk at korn også inneholder mye karbohydrater og vil påvirke blodsukkeret ditt. Alt med måte.


Korn er også lettere å fordøye om man syrner det først. Da brytes noe av lektinene og antibeitestoffene ned. Det er derfor enkelte tåler surdeigsbrød bedre. Brødet vil likevel inneholde gluten, så er du veldig glutensensitiv er det ikke sikkert du vil tåle surdeigsbrød heller. Å bruke gamle kornsorter som er malt i en steinmølle kan også føles lettere for fordøyelsen.


Har du bestemt deg for å prøve glutenfritt en periode hjelper det ikke å spise nesten glutenfritt. Det er veldig viktig at du i den perioden er 100 % uten gluten. Finn derfor en tid hvor du ikke skal ut å reise, eller hvor det ikke er mye selskaper hvor du ikke har kontroll på hva du spiser.


Alle kostholdsplanene jeg har vært med å utvikle, sammen med kollega Helén Oulie Fuhr, er fri for både gluten, melk og raffinert sukker.


Kommende foredrag: Lillestrøm 30. januar: Det er aldri for sendt å snu! Bekkestua bibliotek 20. februar: Lei av å telle kalorier?1,145 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle