- Nina
Matintoleranser
Oppdatert: 11. okt. 2018
Flere og flere føler de reagerer negativt på noen av matvarene de spiser. Det er ikke alltid enkelt å finne ut hvilke.

Det er ikke alltid like enkelt og på egenhånd komme frem til hvilke matvarer man reagerer på. For mange kan en blodprøve være til god hjelp. Etter prøvesvar eliminerer man ut de matvarene man ikke tåler. Det kan være man kan spise matvaren igjen når tarmen har kommet mer i balanse. Det er alltid viktig med et balansert kosthold. Jeg hjelper deg med å finne alternative oppskrifter etter- og under en eliminasjon.
En intoleranse kan slå ut på flere måter. Det kan i tillegg ta opp til 48 timer fra du inntar en matvare til du får en reaksjon.
Reaksjoner kan være:
forstoppelse
hodepine
tretthet, ledd- og muskelplager
ADHD og hyperaktivitet
luftveisinfeksjoner
dårlig søvn
eksem og irritert hud
vektproblemer
sængevæting
etc.
Matproteiner skal normalt brytes ned til aminosyrer i fordøyelseskanalen. Denne nedbrytningen fungerer ikke like godt hos alle. Dermed kan mindre eller større proteinfragmenter fra mat forårsake en immunrespons, og det kan dannes både IgA- og IgG-antistoffer spesifikt rettet mot aktuelle matproteiner. Disse antistoffene kan reagere med antigener og danne immunkomplekser, som kan sirkulere i blodet og aktivere betennelser.