• Nina

Vekt og blodsukker

Oppdatert: 12. juli 2018

Et stabilt blodskker er viktig både for god helse og vekt.


Bukspyttkjertelen er et viktig organ som sitter dypt i bukhulen. Bukspyttkjertelens viktigste oppgaver er å kontrollerer hormonene, insulin og glukagon og er viktig for kontroll av blodsukkeret.

  • Spiser du mye raske karbohydrater som korn, pasta og ris, stiger blodsukkeret raskt og kroppens behov for energi overstiges. Insulin skilles ut for å få blodsukkeret ned slik at kroppens celler ikke skades.

  • Overflødig blodsukker blir lagret i muskler og i lever. Disse lagrene er små og fylles fort opp.

  • Insulin, også kalt fettlagringshormonet, lagrer resten av blodsukkeret som fett i fettcellene.

  • Blodsukker (glukose) er i store mengder farlig for oss.

Insulin og glukagon er to hormoner med motsatte effekter, som sammen holder blodsukkeret vårt stabilt.

  • Når blodsukkeret er for lavt, begynner bukspyttkjertelen å produsere glukagon.

  • Økt mengde glukagon i blodet fører til nedbrytning av kroppens egne sukkerlagre, noe som øker blodsukkernivået i løpet av kort tid.

Når vi ikke har tilgang på sukker/glukose, som ved faste for eksempel, vil kroppen selv lage det den trenger ved å omdanne fett/ketoner til glukose.


Karbohydrater påvirker vårt blodsukker mest, proteiner noe og fett i svært liten grad. Når vi vet at overføldig blodsukker lagres i fettcellene våre, er det lettere å forstå at

du kan få mer kroppsfett av å spise en ”fettfri”, karbohydratrik dessert, enn en entrecote med bearnaisesaus.


Ideelt blodsukker er mellom 4 – 6 mmol/l.

53 visninger